Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez puszystej i wilgotnej babki na świątecznym stole. Ta łatwa babka wielkanocna nie tylko jest przepyszna i mocno cytrynowa, ale także nie zajmie wiele czasu podczas przygotowań. Tradycja babki wielkanocnej Pierwsze baby wielkanocne zaczęto wypiekać pod koniec XVII wieku w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Do dziś są chętnie przygotowywane w Polsce oraz innych krajach europejskich, m.in. Francji, Włoszech, Hiszpanii czy Portugalii. Skąd pochodzi nazwa tego ciasta? Najbardziej popularna legenda głosi, że została zainspirowana kształtem damskich spódnic z dużymi fałdami, które marszczone u góry, rozszerzają się delikatnie ku ziemi, tworząc piękny kształt. Prosta babka wielkanocna Klasyczną babkę pieczono z ciasta drożdżowego, z dużej liczby jajek czy mleka. Obecnie przepis na ciasto nieco zmodyfikowano i w ten sposób uproszczono. Łatwa babka wielkanocna to połączenie mąki pszennej, proszku do pieczenia, soli, cukru, oliwy, mleka, jajek, ekstraktu z wanilii oraz soku i skórki z cytryny. Ze względu na ostatnie składniki jest przyjemnie cytrusowa i orzeźwiająca. Jak zrobić babkę wielkanocną? Najlepsze ciasto na Wielkanoc nie powinno być skomplikowane, za to z pewnością przepyszne. Do takich właśnie należy łatwa babka wielkanocna. Jak przygotować ten wypiek? To nic trudnego, wystarczy wymieszać składniki we właściwej kolejności i je zmiksować. Następnie specjalną formę natłuścić i wypełnić gotowym ciastem. Gdy to trafi do pieca, trzeba jeszcze przygotować lukier i ozdobić, gdy babka wielkanocna już wystygnie. To naprawdę łatwizna.
Forma na babkę o średnicy ok. 23 cm
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Składniki
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę, cukier, wanilię, mleko, skórkę i sok z cytryny. Ubij całość do rozpuszczenia cukru. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze ucierając.
Dodaj 1/3 mieszanki mąki i kontynuuj ubijanie aż mąka całkowicie się wchłonie. Powtórz dla pozostałych dwóch części mąki. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia babki z kominem o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przenieś do niej ciasto.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Babkę wielkanocną piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i zostaw je do ostudzenia na co najmniej 2 godziny. Przygotuj lukier. Utrzyj cukier z mlekiem i wanilią na gładką masę. Wylej lukier na brzegi. Łatwą babkę wielkanocną posyp siekanymi migdałami.