Do góry

Desery Przepis na:

Lekki serniczek z truskawkami :)

Lekki serniczek z truskawkami :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1248

Dodano:

Odsłon: 934

Pyszny truskawkowy :) wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • śmietanka kremówka 0.5 l
  • serek mascarpone 500 gram
  • truskawki 300 gram
  • 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzone
  • Wierzch:
  • 300 gram truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Do gorącej wkładamy poprzecinane na pół truskawki. Mieszamy od czas do czasu (nie może nam stężeć!)

  2. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.
    (Tortownica 24 cm.)

  3. Ubijamy śmietankę. Kroimy truskawki w kostkę,
    Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka i miksujemy.
    Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy energicznie mieszamy i nie wyłączając miksera wlewamy żelatynę. Wsypujemy truskawki i mieszamy łyżką(!). Wykładamy na biszkopt. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
    wyciągamy z galaretki zamoczone truskawki. Galaretkę odstawiamy całkowitego wychłodzenia i tak żeby nam zaczęła tężeć.
    Na stężałą masę układamy truskawki (tak szczelnie żeby nam zatrzymały galaretkę). Wkładamy na ok 10 minut do zamrażalki całe ciasto. Wylewamy tężejącą galaretkę do "tuneli" delikatnie żeby nie wpłynęła. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  4. smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń