Do góry

Desery Przepis na:

Lekki Walentynkowy torcik-serce, bez pieczenia

Lekki Walentynkowy torcik-serce, bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5880

Dodano:

Odsłon: 628

jako, że dzień zakochanych-Walentynki już niebawem przychodzę do Was z pysznym torcikiem bez pieczenia w kształcie serca, który możecie wykonać dla ukochanej osoby, aby umilić sobie ten dzień. Do przygotowania tego torcika nie jest potrzebna forma w kształcie serca. Pokażę, jak poradzić sobie bez niej.

Składniki

  • SPÓD -400g herbatników kakaowych -100g masła
  • MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g
  • -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku
  • DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny
  • -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku
  • -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. torcik wykonujemy na dużej tortownicy, o średnicy 26cm.
    dno tortownicy wykładamy folią aluminiową.

    Do wykonania formy będziemy potrzebowali karton, tekturę oraz taśmę samoprzylepną oraz zszywacz.

    musimy wymierzyć papier tak, by z 2 kawałków powstało serce,
    zaczynamy od dziobka na dole ''v'' , a drugi kawałek zginamy w formę 3

    do dziobka ''v'' przypinamy zszywaczem ''3''

    tak by powstało serce, całość doklejamy do dna tortownicy taśmą, ale tak by taśma była poza formą, czyli doklejamy od zewnątrz.

  2. Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu.

    Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki.
    Dajemy do miski, masło rozpuszczamy w mikrofali.
    Płynne, ciepłe masło dodajemy do pokruszonych herbatników, mieszamy.Masą wykładamy dno.

  3. Do schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki, miksujemy na sztywną masę.
    Do ubitej śnieżki dodajemy serek.
    Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna.
    Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy.masę wykładamy na herbatnikowy spód.
    Wsadzamy do lodówki.

  4. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia.

    *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-)

    Banana kroimy na plasterki,Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

  5. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto.Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem.

    I gotowe :-)

    Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty i bardzo pięknie się prezentuje :-)

  6. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lutego Fajne ciacho, ale nie powiedziałbym, że łatwe ;) Ty to profesjonalistka w tym temacie, a ja biedny żuczek laik hehe. Bardzo chętnie wziąłbym taki tort do domu, dla moich łasuchów, bo pysznie wygląda :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń