Do góry

Desery Przepis na:

Leniwe ciasto czekoladowe z jagodami

Leniwe ciasto czekoladowe z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2460

Dodano:

Odsłon: 954

Szybkie i proste ciasto, które zrobicie bez użycia miksera. Wystarczy do miski wsypać składniki suche, dodać składniki mokre, wymieszać i gotowe. Dodatkowo na wierzch wyłożyłam jagody. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Polewa nie jest tu konieczna, ale jak dla mnie z polewą smakuje lepiej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 4 łyżki powideł
  • 100 g. czekolady gorzkiej
  • Polewa:
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. śmietanki 30 %
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leniwe ciasto czekoladowe z jagodami

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać nożem.

    Składniki suche (mąkę, cukier, sodę, kakao, cynamon) wsypać do miski i wymieszać.
    Następnie wbić jajka, wlać olej i wodę. Dodać powidła.
    Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Na wierzch wyłożyć jagody.

  2. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
    180 stopni i piec 60-65 minut. To już zależy od piekarnika.

    Kiedy ciasto wystygnie, przygotować polewę.
    Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać czekoladę połamaną na kawałki.
    Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Uważajcie żeby nie zagotować śmietanki.
    Tak przygotowaną polewą udekorować ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń