Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik na zimno z galaretkami i owocami :) Idealnie sprawdzi się na letni deser.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 128
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2682
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 276
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2631
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 128
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2682
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 276
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2631
Składniki
Każdą z galaretek rozpuścić w jednej szklance (250ml) gorącej wody. Przelać do pojemników, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciastka rozdrobnić w blenderze. Masło stopić i dodać do ciastek. Całość wymieszać, i wysypać na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Dokładnie wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Ser przełożyć do miski dodać cukier puder oraz śmietanę. Zmiksować do połączenia się składników. Masę serową podzielić na dwie równe porcje. Jedną z porcji ponownie podzielić na dwie porcję. Maliny zblendować dodać do jednej z mniejszych porcji. Jedną łyżkę żelatyny rozpuścić w ¼ szklance gorącej wody. Całkowicie wystudzić. Wystudzoną żelatynę wlewać cienką stróżką do porcji malinowej, cały czas miksując. Masę malinową wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i całkowicie wystudzić. Wystudzoną żelatynę wlewać cienką stróżką do połowy porcji, cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w koskę galaretki i wymieszać. Przełożyć na stężałą porcję malinową. Wstawić do lodówki do stężenia. Jagody zblendować i połączyć z pozostałą porcją sera. Jedną łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Całkowicie wystudzić. Wystudzoną żelatynę wlewać cienką stróżką do porcji jagodowej, cały czas miksując. Masę jagodową wylać na stężałą masę z galaretkami. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowy sernik udekorować malinami, borówkami, posypką waflową, posiekaną czekoladą oraz listkami mięty.