Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotowaniu, choć zaskakujący bo na koniec trafia na chwilę do piekarnika. Do jego przygotowania potrzebna będzie szpryca by urozmaicić tort zawijasami z ubitych wcześniej białek.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 470
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 470
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Składniki
Przygotować syrop łącząc ze sobą likier z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Wymieszać i posmarować obficie wafle.
Jeden z dużych fafli położyć na blasze do pieczenia, na nim umieścić lody, przykryć drugim waflem. Tort po bokach obłożyć przepołowionym wcześniej mniejszymy waflami. Tak jak na zdjęciu. Włożyć tort do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Następnie ubić białka z cukrem na sztywno. Posmarować białkiem wierzch tortu, pozostałym białkiem zrobić dekoracyjne wzory. Jeżeli gdzieś pojawią się dziury między waflami, można zakleić je białkiem.
Tort wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 4 minuty. Tort jest gotowy, gdy piana lekko się przyrumieni.
Zjadać od razu po podaniu. :)
Smacznego! :)