Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotowaniu, choć zaskakujący bo na koniec trafia na chwilę do piekarnika. Do jego przygotowania potrzebna będzie szpryca by urozmaicić tort zawijasami z ubitych wcześniej białek.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 398
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1784
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 398
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1784
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Składniki
Przygotować syrop łącząc ze sobą likier z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Wymieszać i posmarować obficie wafle.
Jeden z dużych fafli położyć na blasze do pieczenia, na nim umieścić lody, przykryć drugim waflem. Tort po bokach obłożyć przepołowionym wcześniej mniejszymy waflami. Tak jak na zdjęciu. Włożyć tort do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Następnie ubić białka z cukrem na sztywno. Posmarować białkiem wierzch tortu, pozostałym białkiem zrobić dekoracyjne wzory. Jeżeli gdzieś pojawią się dziury między waflami, można zakleić je białkiem.
Tort wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 4 minuty. Tort jest gotowy, gdy piana lekko się przyrumieni.
Zjadać od razu po podaniu. :)
Smacznego! :)