Do góry

Desery Przepis na:

lody jeżynowe z lawendą...

lody jeżynowe z lawendą...

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18369

Dodano:

Odsłon: 3035

pyszne domowe lody

Składniki

  • ok 0,5 kg świeżych jeżyn
  • 150 ml cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30 bądź 36%
  • ok łyżeczki suszonej lawendy ( trzeba próbować i w razie potrzeby dać więcej)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

  2. Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.

  3. Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń