Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe lody na żółtkach i bitej śmietanie. z dodatkiem porzeczkowego musu. A jaki jest ich sekret powodujący, że rozpływają się w ustach? Odpowiedź znajdziecie w przepisie ;-)
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3764
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3764
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Składniki
Śmietankę dobrze schładzamy. Mleko w rondelku gotujemy (możemy dodać laskę wanilii). W międzyczasie żółtka z 3 łyżkami cukru ubijamy na kogiel mogiel przez kilka minut. Do gorącego mleka dodajemy około 2 łyżek cukru i dodajemy powoli do żółtek, całą masę miksujemy tak przez 2-3 minuty, a następnie schładzamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru, dodajemy część jajeczno-mleczną oraz ekstrakt i wódkę. Bardzo polecam eksperymenty z alkoholami, dodają one lodom kremowej konsystencji o czym przekonałam się robiąc lody rumowe. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, ze w tym wypadku lody zamarzają dłużej. Ja moje w zamrażarce trzymałam około 12 godzin.
Wodę z cukrem zagotowujemy robiąc syrop. Umytą i obraną porzeczkę wrzucamy do rondelka gdy ten zacznie bulgotać. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, aby jak najwięcej wody odparowało. Mus przecieramy przez sito i studzimy. Mus mieszamy delikatnie z lodami i chłodzimy.