Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Waniliowe lody z mocnym smakiem serka ricotta. Idealnie komponują się smakowo ze świeżymi truskawkami. Przepis jest banalny i składa się tylko z 4 składników.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1615
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8790
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3155
Polecam.
Odsłon: 1967
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1615
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8790
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3155
Polecam.
Odsłon: 1967
Składniki
Zimną śmietankę lekko ubijamy. Nie musi być ubita na sztywno, wystarczy, aby dobrze się napowietrzyła. Ricottę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy. Masę przelewamy do pojemnika. Ja używam pojemników po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażarki. Przez 3 godziny, co 30 minut wyciągamy lody i mieszamy, aby zmroziły się równomiernie. Potem zostawiamy na kolejne kilka godzin do całkowitego zamrożenia. Lody wyciągamy na 5 minut przed jedzeniem. Są twardsze niż lody z samej śmietanki, ale dobrze się kroją. Do pucharków nakładamy lody i pokrojone świeże truskawki. Można posypać wiórkami czekoladowymi.