Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie na słodko z makiem to prawdziwy wigilijny rarytas w wielu polskich domach. W zależności od regionu robi się je z makaronem, chałką, czy czerstwym pieczywem. Znajdziesz w niej miód, słodkie suszone owoce, oraz orzechy. Przepis pochodzi z 530. odcinka programu "Ewa gotuje".
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31227
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3645
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4621
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8126
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31227
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3645
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4621
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8126
Składniki
Mleko zagotować. Dorzucić masło. Wsypać zmielony mak, wymieszać i zaparzać przez kilka minut.
W tym czasie pokroić suszone morele, figi i śliwki. Przełożyć do garnka z makiem. Dorzucić prażone i posiekane orzechy i migdały. Dodać żurawinę i rodzynki.
Chałkę pokroić w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle i wystudzić). Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Nałożyć na talerze. Udekorować suszonymi kawałkami pomarańczy.