Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie na słodko z makiem to prawdziwy wigilijny rarytas w wielu polskich domach. W zależności od regionu robi się je z makaronem, chałką, czy czerstwym pieczywem. Znajdziesz w niej miód, słodkie suszone owoce, oraz orzechy. Przepis pochodzi z 530. odcinka programu "Ewa gotuje".
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44668
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182121
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 268
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44668
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182121
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 268
Składniki
Mleko zagotować. Dorzucić masło. Wsypać zmielony mak, wymieszać i zaparzać przez kilka minut.
W tym czasie pokroić suszone morele, figi i śliwki. Przełożyć do garnka z makiem. Dorzucić prażone i posiekane orzechy i migdały. Dodać żurawinę i rodzynki.
Chałkę pokroić w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle i wystudzić). Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Nałożyć na talerze. Udekorować suszonymi kawałkami pomarańczy.