Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie na słodko z makiem to prawdziwy wigilijny rarytas w wielu polskich domach. W zależności od regionu robi się je z makaronem, chałką, czy czerstwym pieczywem. Znajdziesz w niej miód, słodkie suszone owoce, oraz orzechy. Przepis pochodzi z 530. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5635
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8870
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7886
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5412
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5635
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8870
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7886
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5412
Składniki
Mleko zagotować. Dorzucić masło. Wsypać zmielony mak, wymieszać i zaparzać przez kilka minut.
W tym czasie pokroić suszone morele, figi i śliwki. Przełożyć do garnka z makiem. Dorzucić prażone i posiekane orzechy i migdały. Dodać żurawinę i rodzynki.
Chałkę pokroić w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle i wystudzić). Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Nałożyć na talerze. Udekorować suszonymi kawałkami pomarańczy.