Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie. Proporcje pomiędzy makiem a ciastem drożdżowym zostały zachowane, ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiarze. Dużo lukru - nie zapomnijcie o tym! :-)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4394
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11940
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6800
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4394
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11940
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6800
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do momentu aż rozczyn zacznie unosić się do góry. Zaczyn dodajemy do mąki.
Żółtka ubijamy z cukrem. Przelewamy do mąki z zaczynem, dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli. Wyrabiając dodajemy masło. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części a następnie rozwałkowujemy cienko na prostokąt o boku długości naszej keksówki. Wykładamy masę makową (zostawiając po brzegach około 2cm wolnego miejsca), po czym zwijamy ciasno i dokładnie zaklejamy. Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia.