Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na cieście drożdżowym zapraszam po przepis
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Składniki
Margarynę rozpuszczam odstawiam by ostygła ,mleko delikatnie podgrzewam nie może być gorące tyło ledwo cieple i rozpuszczam w mleku drożdże. Do miski daje mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym szczyptą soli wbijam 4 jajka wlewam tłuszcz ,rozpuszczone drodze z mlekiem kilka kropli aromatu zagniatam ciasto w razie potrzeby posypuje mąką. Wyrobione ciasto odstawiam przykryte ściereczką w cieple miejsce by wyrosło na 1-2 godzin.y
Dużą blachę wykladam papierem do pieczenia ,ciasto wyrabiam dziele na 2 części większą i mniejszą .Większy kawałek ciasta wykladam do blaszki i wykladam masę makową . Pozostałe ciasto rozwałkowuję na dosyć cienki placek podsypując mąką i kroje na 2 cm paski które trwożąc kratkę układam na masę makową. paski ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem. W luki w kratce układam po troszku drobno pokrojone orzechy.
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach 30 -35 minut na środkowej polce bez termo obiegu, ciasto po ostygnięciu polewam polewa lub lukrem. Po dokładne wykonanie zapraszam na film.Smaczbnego