Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w natłoku świątecznych przygotowań nie zawsze znajdę czas na mielenie maku i przygotowywanie tradycyjnej masy makowej. W tym wypadku wykorzystanie gotowego produktu okazało się świetnym rozwiązaniem.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 735
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 910
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 735
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 910
Składniki
Ciasto kruche - Mąkę wsypać do miski (cisto kruche można również zagnieść na stolnicy). Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce o dużych oczkach) masło i smalec, rozdrobnić dłońmi, wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka (białka zachować do masy makowej) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki. Masa makowa - Masę makową wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, suszoną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową. Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim spód i boki blaszki o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wyłożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i foremkami powycinać świąteczne wzory, ułożyć je na wierzchu masy makowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 50 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.