Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w natłoku świątecznych przygotowań nie zawsze znajdę czas na mielenie maku i przygotowywanie tradycyjnej masy makowej. W tym wypadku wykorzystanie gotowego produktu okazało się świetnym rozwiązaniem.
Ciasto kruche - Mąkę wsypać do miski (cisto kruche można również zagnieść na stolnicy). Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce o dużych oczkach) masło i smalec, rozdrobnić dłońmi, wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka (białka zachować do masy makowej) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki.
Masa makowa - Masę makową wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, suszoną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.
Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim spód i boki blaszki o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wyłożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i foremkami powycinać świąteczne wzory, ułożyć je na wierzchu masy makowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 50 minut na złoty kolor.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie za...
Odsłon: 28399
Smaczny makowiec na kruchym cieście. Musi pojawić się na świątecznym stole.
Odsłon: 8097
Sałatka z papryką to niezwykle efektowny dodatek do każdego obiadu czy grilla...
Odsłon: 44
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 77
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3170
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1599
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 163
Sałatka z papryką to niezwykle efektowny dodatek do każdego obiadu czy grilla...
Odsłon: 44
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 77
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3170
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1599
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 163
Składniki
Ciasto kruche - Mąkę wsypać do miski (cisto kruche można również zagnieść na stolnicy). Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce o dużych oczkach) masło i smalec, rozdrobnić dłońmi, wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka (białka zachować do masy makowej) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki. Masa makowa - Masę makową wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, suszoną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową. Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim spód i boki blaszki o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wyłożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i foremkami powycinać świąteczne wzory, ułożyć je na wierzchu masy makowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 50 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Przepisy Desery
Desery
Wiśnia w czekoladzie - bez pieczenia
Desery
Koperty z borówkami
Desery
Ciasto Stracciatella z borówkami
Desery
Placek cappucino
Wiśnia w czekoladzie - bez pieczenia
Dzisiaj zapraszam na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia – tym razem o klas...
Odsłon: 313
Koperty z borówkami
Koperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na pi...
Odsłon: 282