Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11369
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1217
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11905
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1893
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11369
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1217
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11905
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1893
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi z cukrem żółtkami ,następnie z ubitymi ze szczyptą soli białkami.
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.