Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ciasta drożdżowego z masą makowo-budyniową i kruszonką. Pulchne, mokre, trochę chrupiące. I pyszne :) Na dużą blachę, tę z piekarnika.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 248
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 55
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 122
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16995
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 347
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 248
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 55
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 122
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16995
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 347
Składniki
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże pokruszyć i razem z łyżeczką cukru wymieszać z mlekiem, wlać do zagłębienia. Podsypać trochę mąką z brzegów miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem, masłem, jajkiem i solą, dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masa budyniowo-makowa: Mleko i 500ml wody zagotować z cukrem. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanę i romącone jajka, ponownie zagotować. Dodać masło i całość dobrze wymieszać.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym (rozwałkować lub rozciągnąć). Na wierzchu rozłożyć masę budyniowo-makową. Przykryć, odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kruszonka: Zagnieść wszystkie składniki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyrośnięte ciasto. Piec ok. 40 minut. Smacznego :)