Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 8494

Połączenie ciasta drożdżowego z masą makowo-budyniową i kruszonką. Pulchne, mokre, trochę chrupiące. I pyszne :) Na dużą blachę, tę z piekarnika.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: 400g mąki
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (21g)
  • 125ml ciepłego mleka
  • 70g + 1 łyżeczka cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 60g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Masa makowo-budyniowa: 1l mleka
  • 200g cukru
  • 175g kaszy manny
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 400g masy makowej (pół dużej puszki)
  • 200g śmietany kremówki
  • 3 jajka (M)
  • 250g miękkiego masła
  • Kruszonka: 300g mąki
  • 175g cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże pokruszyć i razem z łyżeczką cukru wymieszać z mlekiem, wlać do zagłębienia. Podsypać trochę mąką z brzegów miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem, masłem, jajkiem i solą, dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

  3. Masa budyniowo-makowa: Mleko i 500ml wody zagotować z cukrem. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanę i romącone jajka, ponownie zagotować. Dodać masło i całość dobrze wymieszać.

  4. Dużą blachę (z piekarnika) wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym (rozwałkować lub rozciągnąć). Na wierzchu rozłożyć masę budyniowo-makową. Przykryć, odstawić na 15 minut.

  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  6. Kruszonka: Zagnieść wszystkie składniki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyrośnięte ciasto. Piec ok. 40 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń