Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ciasta drożdżowego z masą makowo-budyniową i kruszonką. Pulchne, mokre, trochę chrupiące. I pyszne :) Na dużą blachę, tę z piekarnika.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18117
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 675
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18117
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 675
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże pokruszyć i razem z łyżeczką cukru wymieszać z mlekiem, wlać do zagłębienia. Podsypać trochę mąką z brzegów miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem, masłem, jajkiem i solą, dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masa budyniowo-makowa: Mleko i 500ml wody zagotować z cukrem. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanę i romącone jajka, ponownie zagotować. Dodać masło i całość dobrze wymieszać.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym (rozwałkować lub rozciągnąć). Na wierzchu rozłożyć masę budyniowo-makową. Przykryć, odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kruszonka: Zagnieść wszystkie składniki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyrośnięte ciasto. Piec ok. 40 minut. Smacznego :)