Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na makowiec z żurawiną i orzechami z tortownicy. Robiłam go pierwszy raz, całej mojej rodzince smakuje. Bardzo prosty i smaczny, zachęcam do upieczenia :-)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16069
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 156
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16069
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 156
Składniki
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem, odstawić do ostudzenia. Zimny mak odcedzić na sitku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i miksować do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta.
Do masy dodawać mak i miksować. Dodać jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać, dodać ubitą pianę, na koniec wszystkie składniki połączyć delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ciasto po upieczeniu ostudzić. Śmietankę, czekoladę i cukier puder rozpuścić, tak aby powstała jednolita polewa. Polewę lekko ostudzić, wylać na wierzch ciasta, udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Makowiec najlepszy jest na drugi dzień, gotowe! Smacznego!