Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny makowiec na drożdżowym cieście z dużą ilością maku i bakalii
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki poza masłem zagnieć na jednolite ciasto ok. 10 min * Jeżeli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw rozczyn z drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki oraz ciepłego mleka. Pozostaw aż drożdże zaczną rosnąć i wtedy dodaj do ciasta. Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 5-10 min Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min
Masa makowa: Mak zalej mlekiem, dodaj cukier, miód, masło i gotuj do całkowitego odparowania płynu * Możesz użyć niemielonego maku i gotować go w mleku a następnie zemleć trzykrotnie Odstaw do przestudzenia Pod koniec rośnięcia ciasta ubij białka ze szczyptą soli Do przestudzonego maku dodaj bakalie i pozostałe składniki, a na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek
Makowiec: Ciasto wyjmij, przerób przez kilka minut i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3mm Rozsmaruj na cieście masę makową zostawiając ok. 2 cm od brzegu Zwiń ciasno w roladę którą zawiń najlepiej dwukrotnie w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni Makowiec piecz przez ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu rozetnij papier do pieczenia i pozostaw makowiec do wystudzenia
Lukier: Cukier puder rozetrzyj z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji Posmaruj makowiec i udekoruj według uznania