Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makówki tradycyjne Wigilijne danie ze Śląska
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2683
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 116
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2683
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 116
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Składniki
Zmielony mak zaparzamy ciepłą wodą. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, miód, masło i zalewamy mlekiem. Zagotowujemy a następnie gotujemy przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Bułki układamy w salaterce i przekładamy masą makową. Każdą warstwę posypujemy posiekanymi (lub zmielonymi) orzechami, płatkami migdałowymi i rodzynkami. Ostatnią warstwę ozdabiamy kawałkami mandarynki oraz całymi orzechami lub w inny dowolny sposób.