Do góry

Desery Przepis na:

Małe beziki:

Małe beziki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 478 Ocena: 4417

Dodano:

Odsłon: 771

Robię je najczęściej wtedy, kiedy zostają mi białka, np po pieczeniu pączków. Przechowuję w zamkniętych pudełkach i wykorzystuję do dekoracji innych ciast.

Składniki

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • odrobina barwnika
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Małe beziki:

Przygotowanie

  1. Zimne białka ubijać tak długo aż staną się zupełnie białe i lśniące. Stopniowo dosypywać po łyżce cukier. Ubijanie powinno trwać około 10 minut bo mamy wtedy pewność, że cukier się rozpuścił. Nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i na końcu sok z cytryny.
    Pędzelek zanurzyć w barwniku i przeciągnąć przez całą długość woreczka. Dopiero wtedy wypełnić woreczek cukierniczy ubitą pianą i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 90 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 60 stopni i suszyć kolejną godzinę. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i suszyć do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń