Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 176
Dodano: 21.08.2008
Odsłon: 3372
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
2 szkl.mleka i kaszę zagotować i chwilę gotować, max 1 min pilnując i mieszając aby nie przywarło. Dodać margarynę i cukier i mieszać aż się rozpuści. W tym czasie wyłączyć kuchenkę bo lubi przywierać. Mieszać odstawiając z kuchenki i ostudzić, tak aby po chwili dodać jajka, które można w osobnej misce wymieszać i chwilę ubić. Dodać do kaszy. Wymieszać, dodać 1/8 śmietany lub mleka, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, można dodać odrobinę utartych jabłek. Masę wlać do naczynia żaroodpornego, dużego ok. 3~4 litra wysmarowanego margarynę. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze 175~190 st.C. Nie zrażać się gdy naczynie trochę zbrązowieje. Piec pod przykryciem. Sprawdzać czy upieczone. Można jeść zaraz po upieczeniu, polewając np. musem z truskawek lub czekoladą. Można jeść na zimno a także kawałek polać mlekiem z zagrzać w mikroweli.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)