Do góry

Desery Przepis na:

Marmoladnik z serem i karmelizowaną pomarańczą

Marmoladnik z serem i karmelizowaną pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1120

Dodano:

Odsłon: 1744

Święta Bożego Narodzenia zawsze pachną korzennymi przyprawami i pomarańczą.

Składniki

  • 150 g masła
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 3 łyżki
  • drobne rodzynki 3 łyżki
  • ok 130 g herbatników maślanych
  • 150 masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego lub wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 pomarańcze
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • sok pomarańczowy ok 1/4 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marmoladnik z serem i karmelizowaną pomarańczą

Przygotowanie

  1. Masło spienić i dodać cukier. Cały czas miksować i dodawać pozostałe składniki - jajka, mąkę pszenną wymieszana z kakao i przyprawą do piernika, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do formy ( 20x30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45-50 min. Do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce. Wyrównać ciasto, ściąć górkę, jeśli taka powstała. Ponownie włożyć do formy ( 20x30 cm ).
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną, śmietankę. Powstałą masę zagotować. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Zagotowaną masę wylać na ciasto w formie. Masa może być gorąca. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych. Ciasto wystudzić.
    W rondelku rozpuścić masło z cukrem i z dodatkiem soku pomarańczowego i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa.
    Polewę wylać na wierzch ciasta, na herbatniki. Pozostawić żeby masa zastygła.
    Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Włożyć plastry pomarańczy grubości ok 0,5 cm. Smażyć na wolnym ogniu. W czasie smażenia plastry pomarańczy przekładać od czasu do czasu na drugą stronę. Wyjąć pomarańcze i wlać sok. Gotować aż sos będzie odpowiednio gęsty.
    Ciasto pokroić na porcje i na każdym kawałku położyć plaster pomarańczy. Delikatnie polać syropem.
    Można udekorować jeszcze listkiem mięty.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń