Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia zawsze pachną korzennymi przyprawami i pomarańczą.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10569
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4636
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424533
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10569
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4636
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424533
Składniki
Masło spienić i dodać cukier. Cały czas miksować i dodawać pozostałe składniki - jajka, mąkę pszenną wymieszana z kakao i przyprawą do piernika, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do formy ( 20x30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45-50 min. Do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce. Wyrównać ciasto, ściąć górkę, jeśli taka powstała. Ponownie włożyć do formy ( 20x30 cm ). Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną, śmietankę. Powstałą masę zagotować. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Zagotowaną masę wylać na ciasto w formie. Masa może być gorąca. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych. Ciasto wystudzić. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i z dodatkiem soku pomarańczowego i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa. Polewę wylać na wierzch ciasta, na herbatniki. Pozostawić żeby masa zastygła. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Włożyć plastry pomarańczy grubości ok 0,5 cm. Smażyć na wolnym ogniu. W czasie smażenia plastry pomarańczy przekładać od czasu do czasu na drugą stronę. Wyjąć pomarańcze i wlać sok. Gotować aż sos będzie odpowiednio gęsty. Ciasto pokroić na porcje i na każdym kawałku położyć plaster pomarańczy. Delikatnie polać syropem. Można udekorować jeszcze listkiem mięty. Smacznego.