Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochłaniają troszkę czasu ale bardzo smaczne :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4292
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11690
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6683
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5542
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4292
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11690
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6683
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5542
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13779
Składniki
Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp ziarenka sezamu. Stale mieszając zrumień (uważaj, aby się nie przypaliły). Przełóż na talerzyk. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i zupełnie zimne ziarenka sezamu.
Wlej oliwę i uprzednio stopione masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto (jak na chleb). Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia dodaj proszek do pieczenia (możesz go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Nabieraj małe porcje przygotowanego ciasta. Formuj kuleczki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.
Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.