Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochłaniają troszkę czasu ale bardzo smaczne :)
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7909
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1191
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13680
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7909
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1191
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13680
Składniki
Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp ziarenka sezamu. Stale mieszając zrumień (uważaj, aby się nie przypaliły). Przełóż na talerzyk. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i zupełnie zimne ziarenka sezamu.
Wlej oliwę i uprzednio stopione masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto (jak na chleb). Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia dodaj proszek do pieczenia (możesz go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Nabieraj małe porcje przygotowanego ciasta. Formuj kuleczki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.
Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.