Do góry

Desery Przepis na:

Marokańskie ciasteczka

Marokańskie ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22203

Dodano:

Odsłon: 4959

Pochłaniają troszkę czasu ale bardzo smaczne :)

Składniki

  • mąki, 50 dkg
  • cukru pudru, 10 dkg
  • ziarenek sezamu, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • oliwy, 10 łyżek
  • stopionego masła, 15 łyżek
  • proszkku do pieczenia, 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp ziarenka sezamu. Stale mieszając zrumień (uważaj, aby się nie przypaliły). Przełóż na talerzyk. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i zupełnie zimne ziarenka sezamu.

  3. Wlej oliwę i uprzednio stopione masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto (jak na chleb). Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

  4. Następnego dnia dodaj proszek do pieczenia (możesz go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Nabieraj małe porcje przygotowanego ciasta. Formuj kuleczki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.

  5. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń