Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mars bez pieczenia to prawdziwa gratka i rozkosz dla miłośników tego wyjątkowego batonika. Ciasto jest mocno czekoladowo-karmelowe, z przyjemnym akcentem herbatników. Jest także niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 552
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3397
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 904
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 552
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3397
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 904
Składniki
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż połową herbatników. Dotnij je odpowiednio na brzegach, a następnie wyjmij i odłóż na bok. Wyłóż tortownicę drugą częścią herbatników i te już tam pozostaw.
Przygotuj nadzienie. Wlej mleko skondensowane do garnka. Dodaj masło, pokruszoną czekoladę i posiekane kawałki batoników. Podgrzej składniki na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie całkowicie gładka. Zdejmij garnek z ognia i ubij jego zawartość trzepaczka przez 2 minuty. Wystudź. W misce ubij na sztywno śmietanę. Pod koniec dodawaj strumyczkiem masę czekoladową i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem rozłóż na pierwszej warstwie herbatników i przykryj go drugą warstwą, dociętą wcześniej i odłożoną. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowywania polewy.
Przygotuj polewę. W małym garnuszku rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem 4 łyżek mleka. Wymieszaj na jednolitą konsystencję i odstaw do lekkiego przestudzenia. Polewa powinna już lekko tężeć, ale dalej być płynna. Wylej polewę na ciasto i włóż je ponownie do lodówki na ok. 20 minut. Rozpuść białą czekoladę w łyżce mleka. Ponownie lekko ją przestudź. Nabierz białą polewę strzykawką.
Wykonaj dekoracyjne kropki białą polewą na brzegach ciasta. Możesz też zrobić finezyjne esy floresy pędzelkiem lub widelcem. Mars bez pieczenia powinien chłodzić się w lodówce przynajmniej przez 4 godziny przed podaniem.