Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te kapkejki znalazłam nie-wiem-kiedy i nie-wiem-gdzie. Nie-wiem-po-co spisałam go na kartkę i schowałam. Kiedy ostatnimi czasy przeszukiwałam swoje kajety zapełnione najróżniejszymi miksturami, pomysłami i ingrediencjami, zwróciłam uwagę właśnie na niego. Wydał mi się tak bezsensowny, że aż postanowiłam go odtworzyć... No i doznałam szoku, bo to jedne z najlepszych kapkejków, jakie w życiu jadłam... Babska intuicja?
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 95
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1147
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4282
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 95
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1147
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4282
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY POLE BITWY Odmierzamy i przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do upieczenia babeczek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami (jeśli mamy zamiar piec w silikonowych foremkach, nie musimy tego robić). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
ROBIMY PUSZYSTE MAŚLANE BABECZKI W dłoniach lub za pomocą plastikowego woreczka i wałka do ciasta rozkruszamy herbatniki na okruszki. Nie staramy się ich utłuc na piasek, jeśli zostaną również większe kawałeczki, tym lepiej – będą przyjemnie chrupać w gotowych babeczkach. Zmaltretowane ciasteczka umieszczamy w misce, a następnie dosypujemy do nich mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok. Oto miska ze składnikami suchymi. W osobnej misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy je przez 2-3 minuty. Dosypujemy cukier i ucieramy jeszcze przez kilka minut, do momentu gdy cukier pięknie rozpuści się w maśle i połączy z nim w puszystą, jasną masę. Teraz, nie przerywając miksowania na najniższych obrotach miksera, dodajemy po jednym jajku i łączymy je niespiesznie i dokładnie z masą maślaną. Na koniec wmiksowujemy ekstrakt waniliowy. Maślana baza babeczkowa jest gotowa i z pewnością pachnie zachęcająco. Pora na ostatni etap przygotowywania ciasta. Do masy dodajemy w trzech turach na zmianę mąkę (wymieszaną z pozostałymi składnikami suchymi) i mleko, zaczynając i kończąc mąką... czyli 1/3 mąki, ½ mleka, 1/3 mąki, ½ mleka i 1/3 mąki. Składniki łączymy za każdym razem dokładnie, aż do uzyskania gładkiego, puszystego ciasta. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 17-20 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia możemy zrobić test „suchego patyczka”, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 17-18 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy babeczki przez około 15 minut w formie i dajemy im odetchnąć, a następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie.
ROBIMY HERBATNIKOWY KREM Uwaga! Śmietana oraz mascarpone muszą być schłodzone w lodówce przez co najmniej godzinę! Najpierw przygotowujemy herbatnikowy piasek. I znów mamy do wyboru dwie opcje – wrzucamy herbatniki do woreczka i tłuczemy dokładnie wałkiem lub umieszczamy je w blenderze i robimy bzzzziiiiiiiiiii. Tym razem musimy to zrobić bardzo dokładnie, aby w kremie nie było żadnych większych kawałeczków ciasteczek. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem. Na koniec wmiksowujemy herbatniki – krem powinien być bardzo gęsty i sztywny. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone babeczki. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch nożem. Ja zwieńczyłam swoje kapkejki malutkimi herbatnikami, co ostatecznie wygląda uroczo. Można również z powodzeniem powtykać w krem kawałki zwykłego herbatnika lub innego maślanego ciasteczka.