Do góry

Desery Przepis na:

Maślany placek drożdżowy z kruszonką

Maślany placek drożdżowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 9970

Prosty placek drożdżowy. Chwila moment i zagniecione, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 42g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 250ml mleka
  • dwa opakowania cukru wanilinowego (po 8g)
  • Kruszonka:
  • 150g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 300g malin
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać. Drożdże i dwie łyżki cukru rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki mąki i wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

  2. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka z cukrem, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrobić ciasto i znów odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Masło na kruszonkę rozpuścić i ostudzić. Cukier wymieszać z mąką. Dodać masło i zagnieść kruszonkę.

  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć w formie i rozciągnąć na całą długość. Poukładać maliny i posypać kruszonką.
    Piec 45 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń