Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny sezonowy placek. Tym razem z brzoskwiniami, które przepięknie połączyły się z aromatycznymi migdałami i orzeźwiającą cytryną.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2149
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7134
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1165
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2149
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7134
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1165
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę kroimy wzdłuż na cztery części tak, aby powstały półksiężyce. Ja dodatkowo usuwam skórkę, ale nie trzeba tego robić. Ocieramy skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach, a następnie wyciskamy z niej sok.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę z cytryny, wlewamy sok i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce brzoskwinie w trzech pasach wzdłuż formy.
ROBIMY KRUSZONKĘ Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Na koniec rozrzucamy na kruszonce garstkę płatków migdałowych.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.