Do góry

Desery Przepis na:

Maślany placek z brzoskwiniami, kruszonką i cytrynową nutą

Maślany placek z brzoskwiniami, kruszonką i cytrynową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1936

Dodano:

Odsłon: 563

Kolejny sezonowy placek. Tym razem z brzoskwiniami, które przepięknie połączyły się z aromatycznymi migdałami i orzeźwiającą cytryną.

Składniki

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
  • 3-4 świeże brzoskwinie
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy
  • kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki
  • garść płatków migdałowych do posypania wierzchu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę kroimy wzdłuż na cztery części tak, aby powstały półksiężyce. Ja dodatkowo usuwam skórkę, ale nie trzeba tego robić.
    Ocieramy skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach, a następnie wyciskamy z niej sok.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę z cytryny, wlewamy sok i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce brzoskwinie w trzech pasach wzdłuż formy.

  3. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Na koniec rozrzucamy na kruszonce garstkę płatków migdałowych.

  4. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń