Do góry

Desery Przepis na:

Maxi King Ciasto

Maxi King Ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6671

Dodano:

Odsłon: 4658

Wspaniała alternatywa dla batoników. Ciasto bardzo sycące także idealne na przyjęcie. Koniecznie w czekoladzie muszą być orzechy laskowe bo to serce maxi kingów !

Składniki

  • 400 g herbatników maślanych
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 300 g masła (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki mleka
  • 38 g cukru wanilinowego
  • 450 g mleka w proszku (sypkiego nie granulowanego)
  • 2 czekolady mleczne
  • 200 g orzechów laskowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozdrabniamy orzechy laskowe (np. za pomocą tłuczka) i prażymy przez chwile na suchej patelni.

  2. Szklankę mleka oraz cukier wanilinowy zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dno blaszki wykładamy pierwszą warstwą herbatników.

  3. Masło ucieramy dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku przez chwile miksujemy do połączenia składników. Połowę masy wylewamy na spód z herbatników. Następnie układamy kolejną warstwę z herbatników a na jej wierzch wylewamy masę korówkową i wyrównujemy (masę wcześniej możemy podgrzać w gorącej wodzie aby lepiej się rozprowadzała. Następnie wylewamy resztę masy mlecznej i przykrywamy ją ostatnią warstwą z herbatników.

  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/4 szklanki mleka. Kiedy się rozpuści dodajemy pokruszone orzechy laskowe. Po 5 minutach kiedy czekolada lekko przestygnie wylewamy masą na ostatnią warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce min. 3h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 22 kwietnia 2017 Słodki max ;-) pewnie sto razy smaczniejszy niż batonikowy kolega ;-) mniammmm....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń