Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-03-2024
Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.
Blaszka do tarty
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4150
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1118
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4150
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1118
Składniki
Kruchy spód: Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa: Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki. Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Masę kajmakową wylewamy na ciasto.
Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią. Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy. Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.