Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-03-2024
Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.
Blaszka do tarty
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10119
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10119
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Składniki
Kruchy spód: Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa: Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki. Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Masę kajmakową wylewamy na ciasto.
Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią. Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy. Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.