Mazurek orzechowy siostry Anastazji to klasyczny przysmak wielkanocny, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycja wypiekania tego niesamowitego deseru sięga XVII wieku. Był nagrodą dla osób, które przez 40 dni postu odmawiały sobie jedzenia mięsnych potraw oraz słodkich deserów. W dawnych czasach wypiekanie i dekorowanie mazurków wielkanocnych było traktowane jak obowiązkowy zwyczaj. Mazurek wielkanocny symbolizował dobrobyt i szczęście. Obecnie zwyczaj ten jest dalej kultywowany, a przygotowywane ciasta są równie piękne i zdobne jak za dawnych lat. Mazurek wielkanocny siostry Anastazji - przepis Mazurek orzechowy wykonany według receptury siostry Anastazji zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Nie jest zbyt słodki, ale za to mocno orzechowy i delikatnie chrupiący. Wygląda bardzo efektownie i ozdobi każdy świąteczny stół. Kruche ciasto wypełnione po brzegi powidłami śliwkowymi i kremową orzechową masą z pewnością oczaruje wszystkich gości i domowników. Do tego oczywiście piękna dekoracja wykonana z orzechów i bakalii. Ciężko o lepszy przepis!
Mazurek orzechowy siostry Anastazji
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki tortowej,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g miękkiej margaryny,
- 100 g cukru drobnego do wypieków,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 220 g tartych orzechów włoskich,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 1 łyżka kaszy manny,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- bakalie do dekoracji (migdały, orzechy, rodzynki)
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki tortowej,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g miękkiej margaryny,
- 100 g cukru drobnego do wypieków,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 220 g tartych orzechów włoskich,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 1 łyżka kaszy manny,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- bakalie do dekoracji (migdały, orzechy, rodzynki)

Potrzebne przybory kuchenne
Podane składniki są na okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm
Etapy przygotowania
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta do mazurka siostry Anastazji. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę do tarty, formując niskie brzegi. Nadmiar ciasta możesz obciąć ostrym nożem. Spód mazurka siostry Anastazji ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia. Wyjmij spód i ostudź.
Przygotuj masę orzechową do mazurka siostry Anastazji. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i przełóż je do małego garnuszka. Dodaj orzechy, śmietanę i kaszę manną. Podgrzewaj całość na bardzo niewielkim ogniu, często mieszając, by masa się nie przypaliła. Gotuj przez chwilę – masa do mazurka orzechowego powinna zgęstnieć.
Zdejmij garnuszek z palnika i dodaj aromatu migdałowego. Lekko przestudź masę – powinna być dobrze ciepła, ale nie wrząca.
Na upieczonym spodzie i ściankach mazurka rozsmaruj cienką warstwą powideł. Masę orzechową rozprowadź równomiernie i wygładź. Mazurka orzechowego siostry Anastazji udekoruj bakaliami.
Po przygotowaniu, ciasto najlepiej schować do lodówki, by masa całkowicie ostygła i stężała.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 556

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 917

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1611

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kiełbasy
Odsłon: 810
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 556

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 917

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1611

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kiełbasy
Odsłon: 810



Składniki
- 500 g mąki tortowej,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g miękkiej margaryny,
- 100 g cukru drobnego do wypieków,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g tartych orzechów włoskich,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 1 łyżka kaszy manny,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- bakalie do dekoracji (migdały, orzechy, rodzynki)
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta do mazurka siostry Anastazji. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę do tarty, formując niskie brzegi. Nadmiar ciasta możesz obciąć ostrym nożem. Spód mazurka siostry Anastazji ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia. Wyjmij spód i ostudź.
Przygotuj masę orzechową do mazurka siostry Anastazji. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i przełóż je do małego garnuszka. Dodaj orzechy, śmietanę i kaszę manną. Podgrzewaj całość na bardzo niewielkim ogniu, często mieszając, by masa się nie przypaliła. Gotuj przez chwilę – masa do mazurka orzechowego powinna zgęstnieć.
Zdejmij garnuszek z palnika i dodaj aromatu migdałowego. Lekko przestudź masę – powinna być dobrze ciepła, ale nie wrząca.
Na upieczonym spodzie i ściankach mazurka rozsmaruj cienką warstwą powideł. Masę orzechową rozprowadź równomiernie i wygładź. Mazurka orzechowego siostry Anastazji udekoruj bakaliami.
Po przygotowaniu, ciasto najlepiej schować do lodówki, by masa całkowicie ostygła i stężała.