Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek pistacjowy to elegancka wariacja klasycznego wielkanocnego wypieku, która zachwyca intensywnym smakiem i pięknym wyglądem. W zaledwie godzinę przygotujesz ciasto, które stanie się ozdobą świątecznego stołu. To świetny wybór na wielkanocne przyjęcie, ale sprawdzi się też jako wyjątkowy deser na specjalne okazje. Sekret udanego mazurka pistacjowego tkwi w odpowiednio kruchym spodzie i kremowej konsystencji masy pistacjowej.
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 4068
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 225
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 329
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 4068
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 225
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 329
Składniki
Przesiej mąkę pszenną przez sito, dodaj łyżeczkę soli i zimne masło. Wyrób składniki na kruche ciasto.
Odetnij większy kawałek ciasta na boki mazurka. Pozostałą część rozwałkuj na kwadrat i umieść na blasze do pieczenia. Odcięty kawałek ciasta rozwałkuj na wałek i ułóż dookoła boków mazurka. Nakłuj ciasto widelcem, aby zapobiec jego wybrzuszaniu.
Piecz przygotowane kruche ciasto w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez około 15-16 minut do złotego koloru.
Mrożone maliny przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Gdy maliny się zagotują, dodaj konfiturę różaną, cały czas mieszając, oraz dodaj odrobinę soku z cytryny. Zblenduj mieszankę, następnie dodaj żelatynę w proszku. Po dokładnym połączeniu odstaw konfiturę malinową do ostygnięcia.
Gdy konfitura będzie letnia, rozsmaruj ją na ostudzonym kruchym cieście. Odłóż w chłodne miejsce lub do lodówki.
Śmietankę przelej do rondelka, dodaj pastę pistacjową i wymieszaj. Podgrzewaj śmietankę z pastą pistacjową na kuchence, cały czas mieszając, aby nie przypalić. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wyłącz ogień.
Do zagotowanej śmietanki wsyp połamaną białą czekoladę, ustaw najmniejszy gaz i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia białej czekolady. Po jej całkowitym rozpuszczeniu pistacjowa ganache jest gotowa.
Gdy ganache jest jeszcze płynna, szybko wylej ją na przygotowanego mazurka z malinami, rozprowadzając po całej powierzchni. Udekoruj migdałami lub według własnego uznania. Odstaw przygotowanego mazurka w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.