Desery Przepis na:
Mazurek pomarańczowy

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20049
Dodano: 28.03.2015
Odsłon: 10585
Składniki
- 300g mąki
- 320g cukru
- 170g masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze
- 1 cytryna
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól, 100g cukru, cukier wanilinowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto, aż powstanie ładna kula. Przekładam ją do foliowej torebki i wkładam na 30 minut do lodówki.
-
Pomarańcze i cytrynę umyłam szczoteczką pod bieżącą wodą, teraz sparzam je wrzątkiem. Owoce kroję w kosteczkę. 3-4 plasterki zostawiam do dekoracji. Pestki usuwam. Następnie owoce blenduję na miazgę. Wsypuję resztę cukru, czyli 220g, mieszam i stawiam na małym gazie. Podgrzewam około 30 minut często mieszając, tak aby masa się nie przypaliła.
-
Ciasto wyjmuję z lodówki i delikatnie rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Na nim przenoszę ciasto do formy. Piekę w 180 stopniach przez około 15 – 20 minut.
-
Przestudzoną lekko masę przekładam na ostudzone ciasto. Wyrównuję wierzch. Dekoruję półplasterkami pomarańczy i cytryny. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 31 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Fajny, inny niż te które robiłam dotychczas :)2 Kto głosował? | Odpowiedz