Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20049

Dodano:

Odsłon: 10585

Witajcie!!!! Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Coraz częściej myślę o daniach jakie pojawią się na moim świątecznym stole. Oczywiście będzie mazurek, ale jaki? Kajmakowy, czekoladowy, śmietankowy? W tym roku postanowiłam wypróbować mazurek pomarańczowy – pyszny, delikatny, kruchy spód i pyszna, pachnąca pomarańczami masa. Zdecydowanie odkrycie Wielkanocne tego roku :)

Składniki

  • 300g mąki
  • 320g cukru
  • 170g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze
  • 1 cytryna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól, 100g cukru, cukier wanilinowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto, aż powstanie ładna kula. Przekładam ją do foliowej torebki i wkładam na 30 minut do lodówki.

  2. Pomarańcze i cytrynę umyłam szczoteczką pod bieżącą wodą, teraz sparzam je wrzątkiem. Owoce kroję w kosteczkę. 3-4 plasterki zostawiam do dekoracji. Pestki usuwam. Następnie owoce blenduję na miazgę. Wsypuję resztę cukru, czyli 220g, mieszam i stawiam na małym gazie. Podgrzewam około 30 minut często mieszając, tak aby masa się nie przypaliła.

  3. Ciasto wyjmuję z lodówki i delikatnie rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Na nim przenoszę ciasto do formy. Piekę w 180 stopniach przez około 15 – 20 minut.

  4. Przestudzoną lekko masę przekładam na ostudzone ciasto. Wyrównuję wierzch. Dekoruję półplasterkami pomarańczy i cytryny. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 31 marca 2015 Fajny, inny niż te które robiłam dotychczas :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń