Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4346
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 983
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1197
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4171
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4346
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 983
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1197
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4171
Składniki
Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
Trochę ciasta odłożyć, a resztę wyłożyć na mazurkową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.Z odłożonego ciasta uformować wałeczek i położyć po przekątnej ciasta. Piec w tem.200st.C przez 15 minut.
Do rondla wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy, gotować na małym ogniu stale mieszając ok.10 mn.Zdjąć z ognia i szybciutko utrzeć drewnianą łyżką, wylewając połowę masy na mazurka do przekątnej, a do drugiej połowy dodać wcześniej przesiane kakao i również szybkim ruchem utrzeć. Wylać na drugą połowę mazurka. Polewa szybko zastyga, dlatego należy wykonać ją dość energicznie.
Dekorujemy mazurka wg własnego uznania. SMACZNEGO!