Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy człowiek się nudzi wstając wcześniej niż to możliwe to kombinuje co by tu przygotować aby rodzinka była zachwycona, dlatego przygotowałam im faworki -chrusty jak za dawnych lat czyli super mocno chrupiące a do tego tak delikatne aż rozpływają się w ustach
wałek, stolnica, nóż lub radełko
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4923
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4923
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka z obu jajek, wlać ocet i aromat dowolny, wsypać cukier i małą szczyptę soli oraz dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wyrobić ręka do połączenia się wszystkich składników w jedną całość, następnie przygotowane delikatne ciasto podzielić na trzy części i każdą z części położyć na stolnicy wysypanej mąką
Wyłożony na stolnicy jeden z kawałków ciasta obsypać mąką rozetrzeć ją po wierzchu ciasta a następnie rozwałkować jak najcieniej tak jak kartka papieru, po rozwałkowaniu przeciąć wzdłuż a następnie na małe prostokąty lub na ukos przez środek zrobić nacięcie i jedną część prostokąta przewijać przez środek formując faworka. W czasie gdy formujemy faworki na dużą patelnię wlać olej i rozgrzać go na dużym palniku na średnim ogniu
Jak już olej jest dobrze rozgrzany będzie to widoczne gdy na olej wrzucimy krople wody wtedy ona zaczyna strzelać, wkładać po kilka sztuk faworków mi na moją wchodziło po 10 sztuk i smażyć na średnim ogniu na dowolny kolor ja robiłam ciemniejsze i jaśniejsze bo mąż woli bardziej przypieczone a ja nie. Usmażone faworki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
Tak przygotowane faworki wyszły bardzo mocno chrupiące i delikatne co najważniejsze rodzina zachwycona ich smakiem. Miałam kupić w sklepie ale jak zobaczyłam cenę za faworki to sama do siebie mówię " o nie przecież ja umiem wykonać faworki " no i oczywiście udało się z małą pomocą mojej mamy bo przypomniała mi ona jak dziadek robił takie mega chrupiące. Jestem z siebie mega dumna że wyszły mi one tak cudowne, cena sklepowa takich faworków za 250 g 20 zł to lekka przesada jeśli można wykonać samemu. Jeszcze raz z całego serca polecam państwu ten przepis nie zawiedziecie się