Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Melbę znam w postaci sernika na zimno, z dodatkiem sezonowych owoców zalanych galaretką. Melba to ciasto bez pieczenia, sernik na zimno przygotowany z własnego serka. Przepis, który krążył w mojej rodzinie od trzydziestu lat. Wcześniej przygotowywany przez moją babcię, następnie przez mamę, dzisiaj prezentuję rodzinny przepis i ja. Uwielbiam przepisy, które pozostają w rodzinie i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Od zawsze pamiętam, że melba była zazwyczaj w wersji dla dorosłych z dodatkiem alkoholu, w dwukolorowej odsłonie. Zachęcam do spróbowania, ciasto smakuje obłędnie.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1486
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8264
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 193
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1486
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8264
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 193
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
Składniki
W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko. Śmietanę miksuję z całymi jajkami do połączenia składników, wlewam masę na gotujące się mleko i zmniejszam moc palnika. Na małej mocy palnika masę podgrzewam przez około 20-25 minut, często mieszając ( nie doprowadzać do wrzenia, powinna lekko pyrkać ). W czasie podgrzewania zacznie się wytrącać drobny serek, prawidłową strukturę obrazuje poniższa fotografia. Pozostawiam na 2-3 godziny do całkowitego wystudzenia serka, po upływie tego czasu przelewam na durszlak lub sito wyłożone gazą, odcedzam serek pozostawiając na 30 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
Masło w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier dodaję stopniowo po łyżce. Do maślanej masy po łyżce dodaję serek, mieszam za pomocą kopyści ( drewnianej pałki ). Alkohol dodaję na końcu, wlewam partiami każdorazowo mieszając. Masę serową dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Struktura tego sernika nie powinna być gładka, grudki serka muszą być wyczuwalne. Spód tortownicy lub blaszki wykładam biszkoptami, przekładam masę serową z dodatkiem kakao, a na nią jasną każdorazowo wyrównuję powierzchnię. Na wierzch układam umyte i osuszone owoce, pokrojone w plastry truskawki ułożone na zakładkę. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Sernik chłodzę w lodówce do godziny, po czym zalewam wierzch ciasta tężejącą galaretką. Melba najlepiej smakuje drugiego dnia, mocno schłodzona. Przechowywać w lodówce. Smacznego,