Do góry

Desery Przepis na:

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 6202

Dodano:

Odsłon: 20570

dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto-mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest ono w bardzo jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) -2 jajka -1 żółtko
  • -100g miękkiego masła -1,5 łyżeczki sody -5 łyżek cukru pudru
  • -4 łyżki śmietany kwaśnej 18% -3 łyżki miodu
  • ORZECHY -400g posiekanych orzechów włoskich -125ml miodu
  • -2 płaskie łyżki cukru pudru -100g masła
  • MASA -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -3/4 szkl cukru
  • -1 cukier waniliowy -200g masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

    W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.

    Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.

    Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.

    Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody.

    Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.

    Masa- do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

    Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła

    Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze

    Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.





Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń