Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto-mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest ono w bardzo jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 1433
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1702
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 1433
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1702
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy. Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody. Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy. Masa- do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.