Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutkie domowe pączki Prosty przepis!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Składniki na rozczyn przełożyć do miski, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Masło roztopić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, mleko, przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość zagnieść (ok 10-15 minut)do powstania jednolitej masy. Ciasto będzie się troszkę kleić do rąk, Nie polecam podsypywać ciasta mąką bo wtedy pączki wyjdą twarde i zbite. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie gdy ciasto ładnie wyrośnie, odrywamy ciasto po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy po łyżeczce dżemu, sklejamy dobrze boki i pączek gotowy. Gotowe pączki ułożyć na blat podsypany mąką. Pączki przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju kładziemy pączki. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor na małym( średnim) ogniu. Następnie usmażone pączki kładziemy na papier, żeby obciekły z tłuszczu. Pączki w środku są mięciutkie, puszyste oraz bardzo smaczne Na koniec każdego pączka oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!