Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie pierniczki czekoladowe są puszyste i lekkie jak chmurka. Możesz je jeść od razu po upieczeniu i udekorowaniu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5838
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5272
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5838
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5272
Składniki
Sodę wymieszaj ze śmietaną w misce i odłóż do napęcznienia.
Masło pokrój na kawałki i przełóż je do rondelka. Dodaj miód, odrobinę soli i przyprawy korzenne. Całość podgrzewaj i mieszaj aż dobrze się rozpuszczą.
Jajka i żółtka utrzyj z cukrem aż masa zrobi się puszysta. Dodaj do niej wystudzone masło z miodem i dodatkami. Na koniec przelej śmietanę z sodą. Całość zmiksuj aż do połączenia.
W osobnej misce przesiej mąkę z kakao. Dodaj do mokrych składników i zmiksuj aż nie będzie grudek.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i zostaw w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na około 4 mm. Z każdej z nich wycinaj ulubione wzory. Pierniczki piecz około 10 minut w temperaturze 180°C i zostaw do wystudzenia.
Kiedy będą całkowicie ostudzone, zrób wzory. Przyda ci się do tego lukier. Ubij białko trzepaczką aż zacznie się pienić. Wtedy dodawaj cukier puder i dalej mieszaj aż masa zrobi się jasna i gęsta. Reguluj konsystencję, dodając sok z cytryny. Udekoruj miękkie pierniczki czekoladowe i zostaw do zaschnięcia lukru.