Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie pierniczki nadziewane dżemem malinowym
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 527
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 820
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1594
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 746
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10695
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 527
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 820
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1594
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 746
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10695
Składniki
Miód, masło i przyprawę do piernika umieścić w rondelku, podgrzać aż składniki się rozpuszczą i połączą, odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać mąkę z sodą i kakao.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier a na końcu sól, do piany wmieszać delikatnie żółtka.
Do mąki dodać śmietanę i jajka oraz przestudzony miód z masłem, całość dobrze wymieszać jednolitą masę, ciasto będzie miękkie i klejące. Przełożyć ciasto do torebki foliowej i odłożyć na noc do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie część, na obficie podsypanym mąką blacie rozwałkować pierwszą część na prostokąt o grubości ok 3 mm
Wykorzystać dwie foremki mniejszą w kształcie serca i trochę większą okrągłą. Najpierw okrągłą wykrajać koła, na połowie z nich położyć na środku pół łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kołem, docisnąć ciasto wokół nadzienia a następnie za pomocą serca wycinać ciasteczka, przekładać na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta, wykorzystać też resztki ciasta pozostałe po wykrajaniu foremkami.
Ciasteczka piec 15-18 minut w 170 stopniach, przestudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem