Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie pierniki bez leżakowania

Miękkie pierniki bez leżakowania

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 8897

Dodano:

Odsłon: 3154

Miękkie pierniki bez leżakowania

Składniki

  • Mąka pszenna 500 g
  • Miód 3 łyżki
  • Masło 125 g
  • Cukier 150 g
  • Jajka 2
  • Śmietana 18 % 2 łyżki
  • Kakao łyżka
  • Kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 25 g
  • Soda 2 łyżeczki rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
  • Cynamon 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka przełożyć masło, miód, cukier, kakao, kawę rozpuszczalna oraz przyprawę do piernika. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru i masła i od razu zdjąć z ognia. Ważne żeby zawartości garnka nie zagotować.

    Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.

    Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto.

    Ciasto rozwałkować partiami na na blacie posypanym odrobiną mąki na dowolną grubość od 3 mm nawet do 1 cm. Moje miały ok. 5 mm.

    Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 8 minut. Możemy je zjeść bezpośrednio po upieczeniu lub przechowywać w pudełku lub słoiku bez długi czas. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2019 Do przedpołudniowego cappuccino idealny dodatek ;) Pycha, mniam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń