Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest wilgotne i bardzo smaczne. Z dodatkiem migdałów i aromatu to rewelacja.
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 87
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 87
Składniki
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną. Połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki.
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami. Ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym.
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut.
Przepisy Desery
Desery
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Desery
Ciasto z truskawkami
Desery
Tradycyjny kujawiok
Desery
Babeczki z kremem i owocami
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Polecam pyszne lody z czerwonej porzeczki ,smak lodów lekko kwaśny, a dodatek...
Odsłon: 9
Ciasto z truskawkami
Szybkie , smaczne i proste ciasto z truskawkami. Robi się je szybko i łatwo....
Odsłon: 20