Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest wilgotne i bardzo smaczne. Z dodatkiem migdałów i aromatu to rewelacja.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1341
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1341
Składniki
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną. Połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki.
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami. Ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym.
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut.