Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pączki z budyniem to wyśmienita karnawałowa przekąska na szwedzki stół. Koniecznie spróbuj ich w tradycyjnej, włoskiej wersji z budyniowym nadzieniem. Z podanej ilości ciasta uzyskasz około 45-50 pączków.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2823
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 265
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2823
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 265
Składniki
Przygotuj nadzienie do pączków. Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę. W około 1/3 mleka rozpuść proszek na budyń. Resztę zagotuj. Mleko z proszkiem budyniowym połącz z żółtkiem i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając powstający budyń. Gdy uzyskasz gęstą, gładką masę, odstaw ją do ostudzenia.
Rozkrusz do miski drożdże. Rozetrzyj z cukrem. Rozpuść w mleku o temperaturze około 35-37°C. Gdy drożdże połączą się z mlekiem, dodaj do niego żółtka, masło (przestudzone) i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników. Przesiej do masy mąkę i sól. Całość zagnieć (lub zmiksuj mikserem z hakami) na jednolite ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm. Kieliszkiem lub foremką wytnij niewielkie kółka. Ułóż je na lekko natłuszczonej powierzchni (na blaszce, talerzu) w pewnych odstępach od siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
Wyrośnięte mini pączki usmaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do około 180°C. Smaż przez około minutę po każdej ze stron. Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Gdy pączki lekko przestygną, z użyciem szprycy nadziej je budyniem. Kiedy przestygną całkowicie, oprósz je cukrem pudrem.