Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki są tak zadziwiające że przypomnę Wam mój przepis z 2018 r. Pączki praktycznie bez cukru z dodatkiem zmielonych orzechów.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 451
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9135
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13439
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2703
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 451
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9135
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13439
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2703
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki. Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm. Ciasto podsypujemy mąką. Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.