Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki w wersji light. Są puszyste, lekkie i smaczne, nie ociekają tłuszczem. Zachęcam do wypróbowania, bo z pewnością idealnie nadadzą się do popołudniowej kawy. Zamiast czekolady, do środka można włożyć łyżeczkę marmolady i polukrować je. Będą jeszcze pyszniejsze.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2158
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9751
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3463
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6858
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2158
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9751
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3463
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6858
Składniki
Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Robimy rozczyn - mieszamy ciepłe mleko (ja podgrzałam je w mikrofali), pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie. Następnie dodajemy po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je kilka razy pięścią w celu odgazowania, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto złączmy w jedną kulę, wykładamy na blat podsypany mąką, przewracamy na drugą stronę, aby obtoczyć je w mące. Dłońmi rozpłaszczamy ciasto na placek o grubości około 1 cm. W razie potrzeby dodatkowo oprószamy blat i ciasto mąką, aby się nie kleiło. Szklanką wycinamy kółka. Rozpłaszczamy nieco w dłoni i na środek kładziemy pół kostki czekolady. Składamy kółko na pół, zlepiamy brzegi jak w pierogach a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu do papilotek.
Papilotki z pączkami układamy na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy przez 20 - 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.