Do góry

Desery Przepis na:

Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką

Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1794

Dodano:

Odsłon: 441

Maślane ciasto, prażone jabłka i kawałki gruszki pod cynamonową pierzynką to mini placki, które smakują obłędnie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 265 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 duże jajko
  • Cynamonowa kruszonka: 65 g brązowego cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 55 g masła
  • Dodatkowo: jabłka prażone w słoiku i 1-2 gruszki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 30 minut.
    W między czasie zagnieść kruszonkę, owinąć w folię i chłodzić w lodówce.

    Obrać gruszkę ze skórki, usunąć środek. Pokroić w kostkę. Formę do muffinek smarujemy masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 12 części( bo tyle otworów ma moja blacha do muffinek).
    Rozwałkować na okręgi, przełożyć ciasto do formy tak, aby spód i boki były wyłożone ciastem. Następnie każdy mini placek wypełnić farszem: kilka łyżeczek prażonych jabłek , kilka kostek gruszki a na wierzch sypiemy cynamonową kruszonkę.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń