Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 621

Dodano:

Odsłon: 24847

Przez wiele lat moim faworytem w kanonie ciast ulubionych był Makowiec. Na szczęście udało mi się dostać od Babci Haliny przepis na Miodownika :). Jest najwspanialszy. Idealnie kruchy z dodatkiem pysznego kremu i cieniutką warstwą powideł śliwkowych. Niebo w gębie i niestety muszę się przyznać, że potrafimy z moją Zuzieńką zjeść całą blachę na raz :).

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna Kaśka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SKŁADNIKI NA CIASTO:

    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 margaryna Kaśka
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki sody
    2 całe jajka
    1 żółtko

    SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:

    Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i zagniatam hakiem do uzyskania jednolitego ciasta. W razie konieczności podsypuje mąką.
    Ciasto dziele na cztery równe części.
    Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wygniatam gotowym ciastem i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 12-15 min. Studzimy.
    Jeżeli macie cztery jednakowe blachy możecie upiec wszystkie blaty na raz w termoobiegu.

  2. SKŁADNIKI NA KREM:

    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    7 łyżek kaszy mannej ( nie może być błyskawiczna)

    DODATKOWO:

    1 słoiczek powideł śliwkowych ( ja zawsze używam takich własnej produkcji)

    SPOSÓB WYKONANIA KREMU:

    Mleko i cukry umieszczamy w garnku i gotujemy. Następnie dodajemy kaszę manną i dalej gotujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do wystygnięcia.
    W misie miksera ucieramy masło, a następnie stopniowo dodajemy wystudzoną kaszę. Ucieramy do uzyskania jednolitego kremu.



    KOŃCOWE WYKONANIE:

    W blaszce układamy pierwszy gotowy placek, na to wykładamy powidła śliwkowe i znowu placek. Następnie wykładamy połowę kremu i znów placek, połowa kremu i ostatni placek. Ja na wierzch gotuję dodatkowo polewę czekoladową i posypuję orzechami, migdałami lub innymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hati 17 stycznia Halo, halo, a czy mogę wiedzieć, na jaki rozmiar blaszki to jest przepis? Takiej wielkiej jak piekarnik? Jestem bardzo początkująca jeśli chodzi o wypieki ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 grudnia 2017 2 łyżeczki miodu? na prawie 1kg mąki? coś mi się tu nie zgadza Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń