Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na ciasto miodowe u nas w domu zawsze są chętni. Tym razem wersja z masą budyniową, karmelem i prażonym słonecznikiem. Całość przełamana kwaskowatym dżemem. Największym mankamentem tego ciasta jest to ,że musi trochę poleżakować, aby zmiękło. U nas zawsze jest z tym problem, jemy twarde :)
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Przepis na dużą prostokątną blachę. Składniki na ciasto należy zagnieść i podzielić na 3 równe części. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować 1 placek (można też wykleić blachę ciastem, jak komu wygodniej). Piec około 15 minut w temp. 180 st. na złoto. Delikatnie wyjąć z piekarnika i odłożyć do ostudzenia, ciasto jest bardzo kruche. To samo zrobić z 2 pozostałymi częściami ciasta. Wszystko wystudzić.
Miękkie masło zmiksować. Ugotować budyń ( ja gotuję gęstszy niż zazwyczaj stąd na 1 litr mleka 3 małe budynie), wystudzić. Do masła dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować. Na pierwszym blacie rozsmarować kwaśny dżem z porzeczek ( lub inny ulubiony). Na to wyłożyć połowę budyniu. Przykryć drugim plackiem. Rozsmarować drugą część budyniu, przykryć 3 plackiem. Na 3 placku rozsmarować kajmak- nie dawałam grubej warstwy, ciasto jest wystarczająco słodkie.
Na suche patelni podprażyć na złoto słonecznik. Posypać grubo na wierzchu, można delikatnie wklepać łyżką w kajmak, żeby się ładnie skleiło.
Teraz najtrudniejsza część - wstawić do lodówki na całą noc :) Najlepiej na dłużej, ale jest to po prostu niemożliwe :)