Do góry

Desery Przepis na:

Mleczna pianka z galaretkami na herbatnikach.

Mleczna pianka z galaretkami na herbatnikach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 3289

Dodano:

Odsłon: 929

Podam wam mój przepis na wspaniały deser w sam raz na te upalne dni. Jest bardzo prosty w wykonaniu choć czas zrobienia galaretek jest czasochłonny, ale to w niczym nie przeszkadza aby skosztować czegoś naprawdę pysznego i godnego polecenia. Zrobiłam go wczoraj dziś zaniosłam sąsiadce i była koleżanka były po prostu zachwycone smakiem, podejrzewam że wasze dzieci również będą w niebo wzięte gdy spróbują takiego deserku.

Składniki

  • 2 szklanki mleka 3,2 % (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 łyżki cukru kryształ,
  • 5 kolorowych dowolnych galaretek,
  • 10 sztuk herbatników.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mleczna pianka z galaretkami na herbatnikach.

Przygotowanie

  1. Kolorowe galaretki każdą osobno rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, żółtą galaretkę która idzie do mleka rozpuścić na samym końcu. Mleko zagotować z cukrem i ostudzić aż będzie zimne. Kolorowe galaretki oprócz żółtej gdy ostygną wstawić do lodówki aby całkowicie się zsiadły. Do wystudzonego zimnego mleka wlać rozpuszczona żółtą galaretkę.

  2. W czasie gdy galaretki zastygają przygotować pojemnik ja dałam pojemnik 25 * 16 wyłożyć dno herbatnikami lub biszkoptami. Mleko z galaretką zimną zmiksować na najwyższych obrotach miksera do powstania pianki.

  3. Jak mamy już zmiksowaną pianę mleczną,stężałe cztery kolory galaretek pokroić w kostkę dowolną i każdy kolor kostek przełożyć do piany mlecznej.

  4. Przełożone kostki galaretek do piany mlecznej dokładnie wymieszać łyżką. Gotową pianę z galaretkami przelać do pojemnika z herbatnikami i wstawić do lodówki aby stężało. Ja zrobiłam wieczorem wczoraj i pozostawiłam w lodówce na noc, ale piana jest już gotowa w niecałe dwie godziny.

  5. Taki deser jak pisałam w opisie to idealne rozwiązanie na upalne dni. Sprawdzi się również jako deser na dziecięcą imprezę jak również dla dorosłych. Bardzo dobrze się je kroi nie rozwala się. Jeśli spodoba wam się przepis bardzo proszę o zdjęcie wykonanego deserku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 lipca Prezentuje się bardzo atrakcyjnie a przepis łatwy i apetyczny:) Warto wypróbować:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń