Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królewicza jadłam już kilkakrotnie. Zawsze bardzo mi smakował i postanowiłam sobie, że upiekę go na specjalną okazję. Taka nadarzyła się w miniony weekend :) Solenizantowi ciasto bardzo smakowało, było miękkie i dość wilgotne - po prostu pyszne. Polecam Wam z całego serca!!!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8671
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8671
Składniki
Wykonanie biszkopta: Z 4 białek ubić pianę, dodać 1 szklankę cukru i 4 żółtka. Następnie wsypać mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia (po 1/2 szkl. każdej). Gotową masę wylać na blachę wyścieloną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Wykonanie ciemnych blatów: 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru wsypać do miski. Dodać miód, sodę, 15 dkg margaryny oraz całe jajko, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części, rozłożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 15-20 minut- w zależności od piekarnika). Gotowe blaty przestudzić.
Wykonanie masy budyniowej: 1/2 l mleka zagotować z cukrem wanilinowym i 1/2 szkl. zwykłego, wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie przemieszać. Następnie dodać całą margarynę, cały czas mieszać, pozostawić na małym ogniu do rozpuszczenia margaryny. Lekko przestudzić.
Wykonanie ciasta: Pierwszy blat układamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej, potem kolejno: biszkopt - budyń - drugi blat - polewa. Posypać cukiereczkami lub wiórkami kokosowymi. Pycha!!!