Do góry

Desery Przepis na:

Mój królewicz

Mój królewicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1267

Dodano:

Odsłon: 36976

Królewicza jadłam już kilkakrotnie. Zawsze bardzo mi smakował i postanowiłam sobie, że upiekę go na specjalną okazję. Taka nadarzyła się w miniony weekend :) Solenizantowi ciasto bardzo smakowało, było miękkie i dość wilgotne - po prostu pyszne. Polecam Wam z całego serca!!!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu (płynnego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 większe jajko (lub 1 mniejsze jajko i 1 żółtko)
  • 15 dkg margaryny
  • 1/2 l mleka 2%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkopta:
    Z 4 białek ubić pianę, dodać 1 szklankę cukru i 4 żółtka. Następnie wsypać mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia (po 1/2 szkl. każdej). Gotową masę wylać na blachę wyścieloną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka".


  2. Wykonanie ciemnych blatów:
    2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru wsypać do miski. Dodać miód, sodę, 15 dkg margaryny oraz całe jajko, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części, rozłożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 15-20 minut- w zależności od piekarnika). Gotowe blaty przestudzić.

  3. Wykonanie masy budyniowej:
    1/2 l mleka zagotować z cukrem wanilinowym i 1/2 szkl. zwykłego, wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie przemieszać. Następnie dodać całą margarynę, cały czas mieszać, pozostawić na małym ogniu do rozpuszczenia margaryny. Lekko przestudzić.

  4. Wykonanie ciasta:

    Pierwszy blat układamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej, potem kolejno: biszkopt - budyń - drugi blat - polewa. Posypać cukiereczkami lub wiórkami kokosowymi. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 04 kwietnia 2018 Bardzo ciekawy przepis. Mam pytanie- jaki rozmiar blachy? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 18 marca 2018 U mnie to ciasto występuje pod nazwą ''królewiec'' :) zgadzam się, jest przepyszne, obłędne i polecam z całego żołądka :))

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń