Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki dla tych, którzy nie mają czasu na smażenie pączków :-)
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Składniki
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę mieszamy w jednej misce.
Jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy i roztopione masło mieszamy w oddzielnym naczyniu. Powstałą mieszankę dodajemy do sypkich składników i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, w przeciwnym razie muffinki wyjdą ciężkie i gumowate).
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej z nich nakładamy po łyżce ciasta, następnie na środek nakładamy po łyżeczce konfitury różanej, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180°. Po upieczeniu delikatnie studzimy. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdą z muffinek smarujemy delikatnie roztopionym masłem i obtaczamy cukrem.