Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wesołe muffinki ucieszą naszych Milusińskich. Świetnie sprawdzą się podczas uroczystości dla dzieci jak również w czasie świąt. Uwaga! wywołują również uśmiech na twarzach dorosłych ????
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 131
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7141
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Odsłon: 6895
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 131
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7141
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Odsłon: 6895
Składniki
Muffinki: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy. W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.
Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.
Dekoracja: Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wciskamy cukrowe oczka, w miejscu nosków m&m’sy i usta - małe okrągłe żelki przekrawamy na pół i wciskamy w miejscu ust.
Przechowujemy w lodówce.