Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki wesołe Elfy

Muffinki wesołe Elfy

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 939

Dodano:

Odsłon: 686

Wesołe muffinki ucieszą naszych Milusińskich. Świetnie sprawdzą się podczas uroczystości dla dzieci jak również w czasie świąt. Uwaga! wywołują również uśmiech na twarzach dorosłych ????

Składniki

  • na muffinki:
  • masło, 120 g
  • cukier, 3/4 szklanki
  • jajko, 2 szt. (duże)
  • śmietana 12% (kwaśna), 1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 300 g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
  • borówki, ok 300 g
  • na krem:
  • śmietana kremówka 36 %, 600 ml schłodzonej
  • serek mascarpone, 250 g schłodzonego
  • cukier puder, 4 łyżki
  • ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki
  • do dekoracji:
  • oczy – dekoracja cukrowa "oczy" (kupiłam na Allegro)
  • noski – kolorowe m&m’sy
  • usta - przekrojone na pół, okrągłe żelki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muffinki wesołe Elfy

Przygotowanie

  1. Muffinki:

    Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy.
    W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
    Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
    Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców.
    Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
    Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
    Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.

  2. Krem:

    Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.

  3. Dekoracja:

    Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
    Wciskamy cukrowe oczka, w miejscu nosków m&m’sy i usta - małe okrągłe żelki przekrawamy na pół i wciskamy w miejscu ust.

  4. Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń