Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wesołe muffinki ucieszą naszych Milusińskich. Świetnie sprawdzą się podczas uroczystości dla dzieci jak również w czasie świąt. Uwaga! wywołują również uśmiech na twarzach dorosłych ????
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2548
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3116
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6420
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2548
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3116
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6420
Składniki
Muffinki: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy. W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.
Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.
Dekoracja: Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wciskamy cukrowe oczka, w miejscu nosków m&m’sy i usta - małe okrągłe żelki przekrawamy na pół i wciskamy w miejscu ust.
Przechowujemy w lodówce.